lördag 30 april 2011

Chokladrutor med nougat

Unnade mig det senaste numret av "Hembakat", och hittade där en kaka jag bara var tvungen att testa. Det är väl ingen hemlighet att jag är väldigt förtjust i nougat, nån dag ska jag berätta hur man gör sin egen nougat, eller gianduja som det kallas i konditorvärlden.

Chokladrutor med nougat

250 g smör
5 dl socker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
0.5 dl starkt kallt kaffe
4 dl mjöl

Topping

250 g nougat
150 g mörk choklad
30 g smör

30 g rostademandelspån

Smält smöret, vispa i socker, kakao och vaniljsocker.Vispa ner äggen, ett i taget, sen kaffe och mjöl. Häll smeten i en långpanna som är ca 30*35 cm, använd bakplåtspapper. Grädda i 175 grader, ca 20 minuter. Låt svalna.

Hacka nougat och choklad grovt. Smält sen hacket tillsammans med smöret på låg temperatur över vattenbad eller i mikron på låg effekt. Bred sen nougatmassan över kakan och strö över rostade mandelspån. Låt stelna i kylen, skär sen små rutor.

1 kommentar:

  1. Jo, nog är din nougatpassion känd =) Smaska på du som får! Det är inte fel att titta på bilderna heller, det ser otroligt gott ut!
    Kramixen!

    SvaraRadera