Unnade mig det senaste numret av "Hembakat", och hittade där en kaka jag bara var tvungen att testa. Det är väl ingen hemlighet att jag är väldigt förtjust i nougat, nån dag ska jag berätta hur man gör sin egen nougat, eller gianduja som det kallas i konditorvärlden.
Chokladrutor med nougat
250 g smör
5 dl socker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
0.5 dl starkt kallt kaffe
4 dl mjöl
Topping
250 g nougat
150 g mörk choklad
30 g smör
30 g rostademandelspån
Smält smöret, vispa i socker, kakao och vaniljsocker.Vispa ner äggen, ett i taget, sen kaffe och mjöl. Häll smeten i en långpanna som är ca 30*35 cm, använd bakplåtspapper. Grädda i 175 grader, ca 20 minuter. Låt svalna.
Hacka nougat och choklad grovt. Smält sen hacket tillsammans med smöret på låg temperatur över vattenbad eller i mikron på låg effekt. Bred sen nougatmassan över kakan och strö över rostade mandelspån. Låt stelna i kylen, skär sen små rutor.
Chokladrutor med nougat
250 g smör
5 dl socker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
0.5 dl starkt kallt kaffe
4 dl mjöl
Topping
250 g nougat
150 g mörk choklad
30 g smör
30 g rostademandelspån
Smält smöret, vispa i socker, kakao och vaniljsocker.Vispa ner äggen, ett i taget, sen kaffe och mjöl. Häll smeten i en långpanna som är ca 30*35 cm, använd bakplåtspapper. Grädda i 175 grader, ca 20 minuter. Låt svalna.
Hacka nougat och choklad grovt. Smält sen hacket tillsammans med smöret på låg temperatur över vattenbad eller i mikron på låg effekt. Bred sen nougatmassan över kakan och strö över rostade mandelspån. Låt stelna i kylen, skär sen små rutor.
Jo, nog är din nougatpassion känd =) Smaska på du som får! Det är inte fel att titta på bilderna heller, det ser otroligt gott ut!
SvaraRaderaKramixen!