lördag 23 april 2011

Citrondränkt Valnötskaka

Vet inte vad det är, men med åren har jag börjat gilla citron mer och mer, använder det till mycket numera. Den här kakan gjorde jag första gången, till mitt gesällprov för en massa år sen och det roliga(& goda!) med den är att man dränker in i en citronsockerlag när den är klar. Mycket mumsigt blir det, kan jag lova, man borde göra så med fler kakor...

Valnötskaka med citronsockerlag

75 g smör
1.25 dl mjölk
2 st ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1.5 tsk bakpulver
Finrivet skal av 1 citron
50 g hackade valnötter

Citronlag

1.5 dl vatten
0.75 dl socker
2 msk pressad citron

Smörj en sockerkaksform, 1.5 liter. Smält smöret och häll i mjölken, låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta mjöl och bakpulver, vänd sen försiktigt ned i äggsmeten. Blanda sist i citronskalet och valnötterna. Häll smeten i formen, grädda i 175 grader, ca 35-45 minuter. När kakan är klar, låt den stå en stund innan du stjälper upp den. Lägg sen kakan på ett fat. Koka upp vatten och socker, låt koka häftigt utan lock i 5 minuter. Smaksätt med citron. Pricka kakan och skeda över citronlagen i omgångar. Dekorera med citronskivor och hela valnötter.

1 kommentar:

  1. Ahh, gesällen... Det var tider det. Innan vissa blev allergiker. Glömmer aldrig frosseriet efteråt, fast det gjorde ont att kasta bakverk i soporna : (
    Kakan låter god, det där med citronen kan va´något.
    En ny påskkram!

    SvaraRadera