tisdag 14 december 2010

Dom där grekerna...

Kakor som min mamma gör varenda jul och som är mycket uppskattad av oss alla! Mandelmassa och tosca är ju aldrig fel. Sen har ju systersonen och jag lite olika uppfattningar hur dem ska ätas! Vad sparar man till sist? Mandelmassan och toscan förstås!!

Greker

Mördeg:

150 g smör
0.5 dl  socker
1 ägg
4 dl mjöl

Arbeta ihop alla ingredienser till en smidig deg, låt vila i kylen.

Mandelfyllning:

300 g mandelmassa
2 msk socker
1 äggvita
några droppar grön karamellfärg

Riv mandelmassan och arbeta in socker och äggvita till en slät massa, färga massan grön. Dela sen i tre delar och rulla ut längder som är nästan lika långa som plåten. Använd florsocker att rulla i. Kavla ut mördegen lika lång som rullarna, klä rullarna med mördeg. Pensla skarven med uppvispsat ägg, tryck till lätt och lägg rullen på bakplåtspapper med skarven neråt. Gör en fördjupning längs med rullarna, t ex med en kavelpinne. Koka toscan.

Toscasmet:

50 g sötmandlar
1.5 msk socker
30 g smör
0.75 msk vetemjöl
0.75 msk grädde el mjölk
0.5 msk sirap

Hacka mandlarna.Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda upp, inte koka. Fördela toscan i fördjupningarna. Grädda i 180 grader, ca 12-15 minuter. När det svalna något, skär i sneda bitar.

1 kommentar:

  1. Hmm, undrar varför de kallas Greker? Jag känner inget släktskap med dessa kakor = )

    SvaraRadera