söndag 27 juni 2010

Karlsbaderbullar


Tror inte jag har bakat karlsbaderbullar sen jag gick skolan, vilket är ganska dumt, för det är ju faktiskt himla goda bullar. Karlsbaderdeg är en blandning mellan vetedeg och mördeg, vilket gör dem väldigt mjuka och fluffiga. Man kan smaksätta dem med allt möjligt och forma dem hur man vill. Jag har idag gjort 3 olika fyllningar och 4 olika former... Fyllningarna blev lite efter principen, man tager vad man haver...

Karlsbaderbullar

500 g mjölk
100 g jäst
1300-1400 g mjöl
200 g socker
20 g salt
24 g bakpulver
350 g smör
2 st ägg

Värm mjölken till 37 grader, rör ned jästen och blanda väl. Blanda de torra ingredienserna och slå över degvätskan, tillsätt ägg och mjukt smör. Knåda allt i degblandaren i ca 10 minuter. Låt sedan degen vila 30 minuter i kylen. Slå sen upp valfria bullar, låt jäsa 40-60 minuter och grädda sen i 220 graders värme, ca 10-15 minuter.

Lyxbullar

Smörremons

100 g smör
40 g socker
10 g florsocker
2 g salt
ev lite vaniljsocker

Rör ihop allt.

Kavla ut en del av degen, låt resten ligga kvar i kylen under tiden. Svårt att säga hur tunnt man ska kavla, men 4-5 mm, kanske. Skär ut ca 7,5*7,5cm stora fyrkanter.Klicka på lite smörremons. Och vik sedan ihop hörnen och lägg i en aluminiumform.När bullarna jäst klart, pensla dem med ägg och strö pärlsocker på.

Rabarberbullar med mandelpraliné

100 g rabarber
en klick smör
råsocker
mandelpraliné

Stek rabarberna i lite smör, strö över lite råsocker på slutet, så dem blir lite karamelliserade.

Kavla ut deg på samma sätt som till Lyxbullarna.Lägg en klick mandelpraliné på varje fyrkant och fördela rabarberna över. Vik ihop hörnen, och se till att nypa ihop ordentligt så att fyllningen inte rinner ut.Lägg dem sedan upp och ner i bakformar, jag tryckte sen ner dem i en muffinsform. Låt jäsa, grädda. Alla släta bullar, som t ex semlor, lussekatter och veteflätor penslar jag med ägg direkt efter gräddning. Man får då fina, blanka bullar och man slipper den där fula kanten, som blir av äggstrykningen. Man riskerar heller inte att man trycker ned den fint jästa bullen.

När bullen ska ätas, glasera med rosa glasyr.


Gifflar

Kanelremons

30 g smör
60 g mandelmassa
10 g farinsocker
Kanel efter smak

Kavla ut lite tunnare den här gången. Jag har ju en giffelstansare, men det är nog inte så många som har en sån. Så det enklaste är väl att kavla ut en rund platta och dela den i lagom stora tårtbitar.Klicka ut remonsen på trianglarna.Och rulla ihop. Låt jäsa och grädda sen, strykes med ägg efter gräddning.

Glaseras när dem ska ätas.När man kavlar ut deg så här och gör fyrkanter och trianglar, så får man alltid över lite deg. Jag gjorde en minivetelängd att restbitarna. Blandade ihop det som var kvar av kanelremonsen och smörremonsen och fyllde den.

1 kommentar:

  1. Åh så gott! Har letat bra recept på just såna bullar! Mums!

    SvaraRadera