Eftersom att jag hade plockat fram fritösen så ville jag testa att göra Klenäter också. Receptet kommer från Heléne Johansson i senaste numret av BAKA.
Klenäter
270 g vetemjöl
75 g socker
100 g smör, rumstempererat
15 g bakpulver(1msk)
2 ägg
50 g grädde(0.5 dl)
15 g konjak(1msk)
Zesten från 1 apelsin
Garnering
Kanel & socker
Blanda alla ingredienser och kör i maskin, till en deg som precis går ihop. Plasta in degen och lägg den i kylen, ca 30 minuter.
Ta ut degen och kavla ut den ca 3-4 mm tjock. Skär ut 3 cm och 10 cm långa remsor. Skär sen en skåra i mitten och trä i genom ena sidan. Lägg på en bricka och ställ i frysen.
Värm oljan till 180 grader. Fritera några åt gången. Jag använde faktiskt korgen till fritösen, därför klenäterna sjönk som stenar och fastnade under elementet. Låt klenäterna rinna av på hushållspapper.
Doppas i kanel och socker när de ska ätas.
En mindre bra bild på en sockrad Klenät! |
Mmm va gott,aldrig ätit såna men är så säker på att ja skulle älska dem.Dom blev jättefina oxå
SvaraRaderaJag hade aldrig ätit klenäter innan och blev glatt överraskad, väldigt frasiga och goda bakverk.
Raderaser gott ut och påminner mycket om mitt hemland :)
SvaraRadera