lördag 10 juli 2010

Tårta på tårta...Det har blivit väldigt många tårtor på senaste tiden, men nu kommer det att bli lugnt ett tag, med tårtmakeriet. Åker ner till Gotland för att sommarjobba på Rute Stenugnsbageri i 4 veckor och det är nånting jag har sett fram emot, väldigt, väldigt länge. Om en vecka bär det iväg och jag hoppas allt går bra. Min sista tårta, innan jag åker, blev Marängrulle med Limekräm, bakade den till en jobbarkompis 40-årskalas. Receptet kommer från Maud Onnermarks bok "Mauds bästa tårtor och pajer". En riktigt god och enkel tårta, maräng, lime och bär funkar himla bra på sommaren, tycker jag. Den här gången använde jag hallon, men har provat med björnbär oxå och med färska jordgubbar skulle det säkert bli hur gott som helst.

Marängrulle med Limekräm

Marängbotten

1 dl hasselnötter
4 äggvitor
2,5 dl socker

Hacka nötterna. Vispa äggvitorna till fast skum, tillsätt sockret lite i taget. Bred ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Strö över nötterna(jag använde inte alla nötter). Grädda på andra falsen nerifrån i200 grader, ca 15 minuter. Smeten ska ha stannat, men inte blivit helt torr. Låt den ligga kvar på plåten ca 10 minuter. Vänd sedan upp den på en annan plåt med bakplåtspapper, vänta ytterligare 10 minter innan du försiktigt lossar pappret. Man kan ställa botten i frysen en stund om pappret inte vill lossna, då går det lite lättare(för mig gick det bra att ta loss pappret utan att frysa den).

Limekräm

4 äggulor
0.75 dl socker
2 msk pressad lime
rivet skal av 1 lime

Blanda alla ingredienser i en liten kastrull. Sjud under vispning, på svag värme till en fast kräm. Kyl i vatttenbad.

2,5-3 dl grädde
2 dl valfria bär

Strax innan servering: Vispa grädden. Bred limekrämen över marängbotten, sen grädden och sist bären. Rulla försiktigt ihop tårtan.

2 kommentarer:

  1. Tack för ett utmärkt tips på att rädda de fyra äggvitorna jag har ståendes i kylen efter att jag svängt ihop mina "två smaker".

    Gud, vilket spännande sommarjobb - jag blir grön av avund!

    SvaraRadera
  2. Suck... Nåväl, Gotland är perfekt. Jag håller mig väl till Öland ett tag till ; )

    SvaraRadera