söndag 4 juli 2010

Gammeldags äppelkaka


Hittade det här receptet i Leilas "A piece of cake". Hon har ofta ett grundrecept som hon utgår ifrån och sen en massa olika förslag på smaksättningar. Hade kvar en bit mandelmassa i kylen och 2 äpplen av den syrliga sorten, vilken jag brukar bara ha i Pavlova, dem är alldeles för sura att äta som dem är. I boken stod det att kakan skulle gräddas i 25-30 minuter och det stämde inte, jag gräddade min kaka i minst 50-60 minuter, tappade till slut räkningen på hur många gånger jag vridit upp timern. Men den blev till slut klar och väldigt god.

Gammeldags äppelkaka

Fyllning


2 äpplen
25 g smör
2 msk socker
2 tsk kanel

Börja med fyllningen. Skala och skär äpplena i bitar. Smält smöret och stek äppelbitarna en stund så dem får lite färg. Blanda sen ner socker och kanel och låt allt puttra en stund.Sockerkaka

3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mandelmassa

Smält smör, tillsätt sen mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Häll ned smöret och mjölken. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned i äggsmeten, blanda försiktigt. Tillsätt den rivna mandelmassan och vänd sist ned äpplena. Häll upp i en smord och bröad form. Strö mandelflagor över, grädda i 175 grader, ca 50 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar