torsdag 8 juli 2010

Månadens SötsakEn enkel tårta, men väldigt, väldigt god! Hade helt glömt av den här tårtan och har kommit fram till att det är nog 8 år sedan jag senast bakade den. Det var en jobbarkompis som började prata om den i våras, men jag har inte haft tillfälle att baka den, förrän nu. Vi hade sista familjemiddagen på ett tag, idag. Jag åker ned till Gotland, nästa vecka, för att jobba och övriga familjen åker i väg på diverse semesteräventyr. Sen passade den väldigt bra till Söta Sakers bakutmaning, som den här månaden är två smaker. Fast man måste väl säga tre smaker i det här fallet, punch, kaffe och choklad.

Punchtårta

2 ägg
2 dl socker
1,5 dl mjöl
2 msk kakao
1,5 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda dem torra ingredienserna
och sikta ned i äggsmeten, blanda försiktigt, varvat med mjölken. Häll upp i en 24 cm´s form. Grädda i 175 grader i 30-40 minuter. Låt kallna och gör under tiden kaffefyllningen.

Kaffefyllningen

100 g smör
1 dl kokt kaffe(ganska starkt)
4 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret och tillsätt övriga ingredienser, låt sjuda i 20 minuter. Bred sen fyllningen på kakan och låt stå och dra i några timmar eller över natten.


Punchgrädde
3 dl grädde
4 st Cloetta punchflaskor eller liknande

Vispa grädden. Skär bort toppen på punchflaskorna och blanda ner innehållet i grädden. Bred sen punchgrädden på kakan. Hacka sönder punchflaskorna och strö över kakan.

2 kommentarer: