söndag 7 november 2010

Vardagsbröd


Gillar verkligen det här brödet, saftigt och gott. Dessutom innehåller det en massa fibrer och är enkelt att baka. Kommer inte ihåg var jag hittade receptet, vet bara att jag minskat ned jästen till hälften, fanns ingen anledning att ha så mycket jäst i!

Mitt vardagsbröd

DAG 1

1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl linfrö
1 dl kruskakli
2 dl solrosfrön
2 tsk brödkryddor
3 tsk salt
1 dl ljus baksirap
4 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vattnet och slå över grynblandningen. Låt ryka av en stund och lägg på plastfolie. Låt stå till nästa dag.

DAG 2

5 dl vatten
50 g jäst
13-15 dl lantbrödsmjöl, 4 sädeslag eller mörkt.

Koka upp vattnet och slå över grynblandningen från dag 1. Låt svalna till ca 37 grader, det tar nästan 1,5 timme. Hel sen allt i en degblandare, tillsätt jäst och lantbrödsmjölet. Arbeta degen i ca 10 minuter. Det ska vara som en smet, som man sen öser upp i 1.5 liters formar. Det blir 2 bröd som väger ca 1100 g/st. Låt jäsa ca 30-40 minuter eller tills degen kommit upp till kanten. Grädda!

Så här gräddar jag dem flesta bröden jag gör: Jag värmer upp ugnen till 250 grader, sätter in brödet, sprutar in vatten med en vattenflaska och sätter timern på 5 minuter. När den ringer drar jag ner temperaturen till 200 grader och sätter timern på 10 minuter, när 10 minuter gått öppnar jag luckan och släpper ut ångan. Sen gräddar jag brödet ytterligare 20-35 minuter, lite beroende på storlek och sort. Jag tempar alltid mitt bröd, enklast så, det är klart vid 95-98 grader.

2 kommentarer:

  1. Det började bra, men blev mer pyssligt mot slutet. Kan ett skogstroll fixa detta utan termometer? Apropå temp, är det en vanligt ugnstermometer du använder eller någon specialare? Guud, vad jag känner mig som en baknovis, tur jag kan annat = )

    SvaraRadera
  2. Jag har en liten digital termometer, men det funkar nog med en vanlig sådan oxå. Och har man ingen får man knacka på brödet, låter det ihåligt så ska det väl vara klart!?

    SvaraRadera