söndag 4 april 2010

Påsktårta


Hittade ett recept i "Kakor till kaffet", en kakbok från 80-talet som jag köpt på nån loppis nångång. En lite tyngre kaka, med kaffe och hackad choklad i, fylld med en mousseliknande nougatfyllning med valnötter. En rätt mäktig tårta, men väldigt god!

Botten

125 g smör
2 dl socker
3 ägg
3 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk pulverkaffe
100 g riven eller finhackad mörk choklad
½ dl mjölk

Rör smör och socker poröst, tillsätt sedan äggen ett och ett. Sikta ner dem torra ingredienserna, varvat med kaffet och mjölken. Sist i med chokladen.Häll smeten i en 22 cm form(jag använde en 24 cm´s form)och grädda i 175 grader, 35-40 minuter. Låt kallna och gör under tiden fyllningen.

Nougatfyllning med valnötter

100 g nougat(jag använde dubbelnougat)
2 dl vispgrädde
1 äggula
50-100 g hackade valnötter

Smält nougaten, blanda ner ½ dl grädde samt äggulan. Vispa resten av grädden. Rör ner hälften av grädden i nougaten när den svalnat. Vänd försiktigt ned resten av grädden och blanda ner dem hackade valnötterna.

Dela kakan i 2 delar och bred på fyllningen och lägg ihop. Vispa 1 dl grädde och stryk upp tårtan. Kavla ut marsipan tunnt och klä tårtan. Dekorera med marsipan och godis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar