söndag 4 april 2010

Snickersrutor


En favorit i repris, det var rätt länge sen jag gjorde dem här. Och eftersom jag hade både jordnötter och grädde hemma, så fick det bli snickersrutor. Ingen viktväktarkaka precis, innehåller 400 g smör + grädde, men god är den!!

Snickersrutor

Sockerkaksbotten

150 g smör
2 ägg
3 dl socker, 255 g
4½ dl mjöl, 270 g
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Kolasås

1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g smör

2-3 dl jordnötter

Chokladglasyr

150 g smör
4 msk starkt kaffe
2 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
7 dl florsocker, 420 g

Sockerkaksbotten: Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i äggsmeten varvat med mjölken och smöret. Häll smeten i en långpanna 23*35 cm och grädda i 175 grader, 20-25 min. Låt svalna.

Kolasås: Rör ihop farinsocker, sirap och grädde i en kastrull och koka i ca 10 minuter till 120 grader. Ta av kastrullen från plattan och rör ner vaniljsockret och smöret i klickar. Låt svalna något innan den breds på kakan. Hacka jordnötterna grovt och strö över.

Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning och hetta upp glasyren utan att koka, så den blir blank. Bred glasyren över kakan och ställ den i kylskåpet en stund innan den skäres i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar