måndag 19 april 2010

skorpor igen...


Hade tänkt göra lakritsbiscotti, men det finns ingen lakritsfudge att uppbringa här i Burträsk!! Måste komma ihåg att köpa nästa gång jag åker in till schtaan... Så därför fick bli Mormors Goda Kardemummaskorpor istället. Nu kommer inte receptet från min mormor utan från Leila Lindholm, hittade det på recept.nu. I orginalreceptet skulle det vara en vaniljstång och en bittermandel, men det hade jag inte hemma, så det bytte jag ut. Riktigt goda skorpor blev det!!

Mormors Goda Kardemummaskorpor

1 tsk kardemummakärnor
100 g mjukt smör
1 dl socker
½ dl råsocker
1 tsk vaniljsocker(eller 1 vaniljstång)
2 ägg
1 dl sötmandel
ca ½ tsk bittermandelolja(eller 1 riven bittermandel)
5 dl mjöl
1½ tsk bakpulver

Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Rör smör, socker, råsocker och kardemumma krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Hacka mandeln grovt och blanda ned i smeten tillsammans med mjöl och bakpulver. Dela degen i 2 delar och rulla ut längder och lägg på plåt. Grädda i 175 grader, 25 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 125 grader. Skär längderna i ca 1 cm tjocka skorpor och ställ tillbaka plåten i ugnen i ca 10 minuter. Jag drog därefter ned temperaturen till 50 grader och lät skorporna eftertorka ca 1 timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar