lördag 9 april 2011

Italienska Kärleksskorpor


Det här recept fick jag med mig från bageriskolan och det är nog dem godaste skorporna jag vet, det är bara Lakrits Biscotti som kan mäta sig med dem. Det är dessutom en alldeles utmärkt gåbortpresent, dem är väldigt uppskattade bland mina vänner. Och eftersom att jag gärna äter dem till efterrätt efter frukost, så tycker jag att dem måste passa perfekt på en brunch och därför blir det här mitt bidrag i Månadens Sötsak hos Söta Saker.


Italienska Kärleksskorpor

200 g smör(mjukt)
2.5 dl socker
1 dl ljus sirap
2 ägg
1 tsk bakpulver
0.5 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
4 tsk malen koriander
4 tsk vaniljsocker
9-10 dl vetemjöl
10 droppar bittermandelolja
Rivet skal av 2 apelsiner
200 g hasselnötter(hackade)

Rör ihop smör, socker och sirap först, tillsätt sen ett ägg i taget. Blanda sen ner dem torra ingredienserna samt apelsinskalet och bittermandeloljan. Knåda snabbt ihop allt och sist i med nötterna. Dela degen i två delar och rulla ut till längder som är lika långa som plåten. Grädda i 175 grader i 30 minuter. Ta ut plåten och skär försiktigt upp längderna i långa skorpor. Sänk värmen till ca 75 grader. Dela upp skorporna på två plåtar och sätt in dem i ugnen. Låt torka i flera timmar(ca 2-4), det tar alltid längre tid än man tror. Skifta plats på plåtarna nångång då och då. Dem är klar när dem känns torra och porösa.

Ps. Lite värdelöst vetande: En gång i tiden använde man koriander som ett afrodisiakum, därav namnet på skorporna!

6 kommentarer:

  1. Äntligen! Där kom receptet! Jag ska länka till detta och skriva någon liten anekdot. Jag har ju tjatat så...
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Kan bara hålla med, detta var de absolut godaste skorpor jag ätit. Lite pyssliga men inte alls svåra att göra. Har på två veckor redan gjort tre satser, en del ska bli julklappar, en del ska till kyrkkaffet så nu har jag bara några få kvar så får nog göra en sats till åt mig själv. Tack!/Elisabeth

    SvaraRadera
  3. Oj, vad glad jag blir! Kul att höra att du tycker om dem!

    SvaraRadera
  4. Kan bara hålla med ovanstående kommentatorer. Så goda! Gör också som sign Elisabeth flera satser runt jul. Följer inte skrivna blandningsordningen och igår hade jag inga ägg hemma så nöthacket fick svälla i smör, socker och sirap medan jag var till affären. Perfekt resultat, sprack inte i ugnen och inte heller när jag skar dem. Tusen tack!

    SvaraRadera
  5. Och nu har jag testat att ersätta nötterna med solroskärnor; det blev precis lika bra och passar nötallergiska jobbarkompisar! /Elisabeth

    SvaraRadera
  6. Är det varmluft eller vanlig ugn?

    SvaraRadera