tisdag 13 december 2011

Årets vörtbröd

 Nu tror jag att jag äntligen hittat ett bra recept på vörtbröd. Har provat några olika recept som varit mer eller mindre besvärliga och där slutresultatet inte överenstämt med mina förväntningar. Det här brödet smakar ganska mycket pomerans, eftersom att det innehåller både hackad pomerans och mald. Hittade receptet i ett gammalt nummer av Allt om mat, vilken jag köpte på en loppis för inte så länge sen.

Vörtbröd

3 torkade hela pomeransskal
100 g smör
2 flaskor Porter à 33 cl
1 flaska Julmust à 33 cl
1.5 dl mörk sirap
50 g jäst
1 msk salt
2 tsk malda pomeransskal
1 msk mald ingefära
0.5 msk mald nejlika
0.5 msk mald kardemumma
1.5 liter mörkt lantbrödsmjöl
ca 2 dl vetemjöl
2 dl russin

Koka pomeransskalen i vatten, ca 5 minuter. Låt svalna. Skrapa bort det vita på undersidan och kasta det. Man använder bara skalet och det finhackade jag. Detta kan med fördel göras kvällen innan, tänk på att plasta väl.

Lägg russinen i blöt en bra stund innan(eller kvällen före) du startar baket. Det är för att annars blir de torra och hårda och kommer att dra fukten från brödet istället = ett torrt bröd.

Blanda porter, julmust och sirap i en kastrull och värm till 37 grader. Rör ut jästen i degspadet och häll över i en degblandare. Blanda ner kryddor, salt, smöret, lantbrödsmjölet och det mesta av vetemjölet och arbeta degen väl, ca 5-8 minuter. Sila av russinen och blanda ner dem i degen på slutet. Låt jäsa ca 45 minuter under bakduk. Dela sen degen i 4 delar och forma till runda eller ovala bröd.


Mina bröd fick jäsa övertäckta och på duk i ca 30 minuter. Blanda 0.5 dl hett vatten och 1 msk mörk sirap. pensla bröden just innan gräddning.

Så här gräddar jag dem flesta bröden jag gör: Jag värmer upp ugnen till 250 grader, sätter in brödet, sprutar in vatten med en vattenflaska och sätter timern på 5 minuter. När den ringer drar jag ner temperaturen till 200 grader och sätter timern på 10 minuter, när 10 minuter gått öppnar jag luckan och släpper ut ångan. Sen gräddar jag brödet ytterligare 20-35 minuter, lite beroende på storlek och sort. Jag tempar alltid mitt bröd, enklast så, det är klart vid 95-98 grader.

Pensla med sirapsvatten igen direkt efter du tagit ut bröden ur ugnen.

4 kommentarer:

  1. 1.5 i vilket mått mörkt lantbrödsmjöl?

    SvaraRadera
  2. och smöret det ska väl smältas ner i degspadet går jag utifrån...?

    SvaraRadera
  3. Brukar inte smälta smöret i jäsdegar, använder hellre rumstempererat smör. Men har glömt skriva in smöret i beskrivningen. Måste varit trött när jag skrev det här inlägget....

    SvaraRadera