söndag 17 juni 2012

Lite bröd

Ett bröd med dinkel och yoghurt.

No Name Bröd

Dag 1 kvällen innan:

25 g jäst
2 dl kallt vatten
3 dl dinkel fullkorn

Blanda ihop till en kladdig deg. Se till att använda en bunke som degen får plats att jäsa i. Plasta bunken och låt jäsa 8-10 timmar.

Dag 2:

Fördegen från dag 1
5 dl naturell yoghurt
1 msk honung
2 tsk salt
ca 10 dl Vetemjöl Special

Värm yoghurten till ca 30 grader och blanda ner i fördegen. Tillsätt honung och det mesta av mjölet, arbeta degen hårt och ganska länge. Tillsätt saltet dem sista minuterna. Låt degen vila i bunken ca 1 timme. 
Ta upp degen på bakbordet, dela i 2 delar. Slå upp till limpor. Låt jäsa ca 30 minuter.

Så här gräddar jag dem flesta bröden jag gör: Jag värmer upp ugnen till 250 grader, sätter in brödet, sprutar in vatten med en vattenflaska och sätter timern på 5 minuter. När den ringer drar jag ner temperaturen till 200 grader och sätter timern på 10 minuter, när 10 minuter gått öppnar jag luckan och släpper ut ångan. Sen gräddar jag brödet ytterligare 20-35 minuter, lite beroende på storlek och sort. Jag tempar alltid mitt bröd, enklast så, det är klart vid 95-98 grader.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar