lördag 30 juni 2012

Mera bröd!

I dag var det så tråkigt väder att jag valde att baka istället för att städa. Det blir lätt så när jag ska städa, men i dag var det verkligen inte väder för att städa!! Mycket mysigare att pyssla i köket... Jag har hunnit baka Valnötsbröd, Pestosnitt och Dinkelbröd samt kokat rabarberkräm och jag har även mixat ihop en Yogisk Grötkrydda(!?). Recepten på bröden kommer från Rute Stenugnsbageri, där jag sommarjobbade  för några somrar sen, om det kan ni läsa här. I dag är det Fabrique som driver bageriet i Rute, men jag vet inte så mycket om dem, förutom att dem har flera bagerier i Stockholm. Alla recepten har publicerats i diverse böcker och magasin, så jag känner inte att jag lämnar ut några hemligheter, Valnötsbrödet hittade jag i Aftonbladets Söndagsbilaga från juli 2010. Jag har gjort lite småändringar i receptet.

Valnötsbröd


Dag 1:


3 dl hett vatten
60g grovt rågmjöl

Rör ned rågmjölet i det heta vattnet, blanda tills alla mjölklumpar lösts upp. Låt svalna tills nästa dag.

Dag 2:


Skållningen från kvällen innan
3 dl ljummet vatten
30 g jäst
20 g rapsolja
15 g salt
600 g vetemjöl
150 g valnötter

Blanda skållningen och ljummet vatten, blandningen ska bli fingervarm. Rör ut jästen i blandningen. Tillsätt rapsolja och mjöl och arbeta degen 5-10 minuter, tillsätt sen saltet och knåda lite till. Degen kanske verkar lite klibbig men mjölet kommer att suga åt sig ytterligare lite mer vätska under jästiden. Låt jäsa i bunken, under duk, ca 45 minuter.
Tillsätt valnötterna och arbeta in dem i degen, låt sen degen jäsa ytterligare 20 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i två. Slå upp limpor. Eftersom att jag bakade bröden  på baksten, så fick mitt bröd jäsa på en mjölad bakduk, så som jag gjorde här. Men har man ingen baksten så jäser man brödet på plåten som vanligt.

Så här gräddar jag dem flesta bröden jag gör: Jag värmer upp ugnen till 250 grader, sätter in brödet, sprutar in vatten med en vattenflaska och sätter timern på 5 minuter. När den ringer drar jag ner temperaturen till 200 grader och sätter timern på 10 minuter, när 10 minuter gått öppnar jag luckan och släpper ut ångan. Sen gräddar jag brödet ytterligare 20-35 minuter, lite beroende på storlek och sort. Jag tempar alltid mitt bröd, enklast så, det är klart vid 95-98 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar