torsdag 14 juni 2012

Norska frallor!

Mormors Rundstykker, i min familj är dem en självklarhet till jul. Ingen jul utan Rundstykker och Köttrull! Viktigare än julskinkan om ni frågar mig... Men dem funkar på årets alla övriga dagar också. Och JA, dem ska bara jäsa en gång!

 Mormors Rundstykker


3,5 dl mjölk
3,5 dl vatten
100 gr jäst
80 g smör
2 tsk salt
ca 1 kg vetemjöl

Smält smöret, häll i mjölk och vatten, värm till ca 30 grader. Lös upp jästen i degvätskan och blanda ned övriga ingredienser.  Knådas ca 5-10 minuter i en degberedare. Försök ha så lös deg som möjligt, men dem ska ju gå att rulla.
Dela upp degen i ca 50 grams bitar, rulla dem runda, låt vila en stund och rulla ut bollarna, så att dem blir ovala. Lägg på plåt och låt jäsa, UTAN BAKDUK, till nästan dubbel storlek (kommer inte ihåg hur länge!). Grädda i 200 grader, ca 10-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar