söndag 1 juli 2012

Sommarens bästa paj

Det här är förmodligen den godaste rabarberpajen jag någonsin smakat (och bakat!). Det var min mamma som bjöd på den för några veckor sedan och idag bakade jag den bara för att få lägga ut den på bloggen.

Rabarberpaj


Pajdeg:


150 g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 krm salt


Smält smöret och blanda ner övriga ingredienser. Tryck ut degen i en  form med löstagbar kant, 24cm i diameter. Kyl i 30 minuter. Förgrädda pajskalet på nedersta falsen i 200 grader, 10 minuter.


Fyllning 1: 


500 g rabarber
1 dl socker
2 krm mald ingefära
1 tsk vaniljsocker

Hacka upp rabarberna. Lägg i en kastrull med socker och ingefära. Låt sjuda försiktigt under lock, ca 15 minuter, till en kompott. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker. Det blev ganska mycket vätska så jag hällde bort lite av det.

Fyllning 2:

300 g mandelmassa
3 ägg

ev 50 g flagad mandel till dekoration

Riv mandelmassan fint och blanda ner äggen.

Häll rabarberkompotten i pajskalet och stryk försiktigt ut mandelsmeten ovanpå. Strö över flagad mandel(vi hade tyvärr ingen sån hemma, men pajen blir nog finare med det på!). Grädda på nedersta falsen, 200 grader, ca 30 minuter. Låt svalna och servera gärna med glass.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar