tisdag 19 oktober 2010

KardinaltårtaDen här tårta var väldigt populär på bageriskolan, uppe i Älvsbyn. En blandning av gräddtårta, princesstårta och marängtårta kan man säga.

Kardinaltårta

Marängbotten
ca 100 g Mörk Choklad
Tårtbotten
Hallonsylt
Hallon
Ca 5 dl grädde
Socker
Vaniljsocker
Rosa marsipan

Marängbotten

1 dl äggvita (ca 3 st)
1,5 dl socker

Vispa upp äggvitorna och tillsätt sockret lite i taget. Det är klart när man kan vända upp och ner på bunken utan att det trillar ut. Stryk sedan upp 3 st runda bottnar, ca 24 cm i diameter. Man behöver 2 plåtar och jag brukar grädda båda samtidigt 45 minuter och sen skifta plats på plåtarna. Grädda i 125 grader, 45 minuter + 45 minuter, stäng sen av värmen och låt plåtarna stå i ugn på eftervärmen över natten.

Det blir 3 st bottnar på den här satsen och man behöver bara en botten till Kardinaltårtan, men det är svårt att göra på bara en äggvita. Dem här bottnar kan man förbereda några dagar i förväg om man vill. Dem 2 bottnarna som blir över får man göra nåt annat gott med.

För att marängbotten inte ska mjukna på en gång, så penslar man den med smält choklad.

Tårtbotten delar man i 3 delar, men man använder bara 2 delar. Den som blir över får man göra Myrstackar av.

Hur man sammanställer tårtan.

Vispa grädden och söta den med lite socker och vaniljsocker. Sen börjar man med en vanlig tårtbotten, på den stryker man ett lager hallonsylt samt lite grädde. Efter det lägger man på den chokladpenslade marängbotten. Stryk på ett tunt lager med grädde, strö färsk hallon över, samt lite grädde för att hålla dem på plats. Om man använder frysta hallon, tänk på att smula sönder dem. Ta sen och lägg på den sista tårtbotten och stryk upp tårtan med ett tunt lager grädde. Ställ i kylen. Kavla ut marsipanen och stansa ut ett lock, ca 24 cm. Lägg locket på tårtan, lägg på en schablon och pudra med kakao, ta bort schablonen och pudra med lite florsocker. Sen ska det på grädde på kanten av tårtan, jag använde en sk bred plattyll, men det är nog inte så många som har såna hemma, så ni får använda er fantasi och använda en vanlig tyll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar