söndag 20 juni 2010

Et voilà...



Folkets Bröllopstårta. Den är inte speciellt svåra att göra, men det är många moment. Jag började med att göra mandelpraliné och mandelkrisp i fredags. I går gjorde jag botten, jordgubbskompotten och vaniljbavaroisen, sen sammanställde jag tårtan och frös in den. Dekorerade den idag. Som vanligt har jag gjort lite justeringar från orginalreceptet som du hittar på Kobia. Den blev väldigt god, det enda som jag skulle vilja ändra på, är jordgubbskompotten, tyckte den blev lite väl "geléig", borde gå lika bra med en god hemkokt sylt. Men så här gjorde jag i alla fall.




Mandelkrisp

45 g mjölkchoklad
60 g mandelpraliné
80 g cornflakes(jag använde K Special, har aldrig cornflakes hemma!)

Smält chokladen och tillsätt sedan mandelpraliné. Blanda i krossad cornflakes. Häll ut krispet på ett bakplåtspapper eller Silpat, lägg ett bakplåtspapper uppe på och kavla ut den tunt. Ställ i frysen eller i kylen.

Mandelanslag Duchesse

3 ägg
3 äggulor
85 g socker
88 g mjöl
35 g mandelmjöl(mald mandel)

Vispa ägg, äggula och socker pösigt. Sikta mjölet och blanda med mandeln. Vänd ned i äggsmeten. Blanda väl. Häll i en 20 cm´s form och grädda i 180 g ca 22-25 minuter. Den blir inte speciellt hög, men den går att dela i 3.

Jordgubbskompott

150 g jordgubbar
60 g socker
10 g citronsaft
4 g gelantinblad

Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Koka upp jordgubbar, socker och citronsaft, koka på låg värme i ca 10 minuter. Vispa sönder jordgubbarna lite, så det inte är så stora bitar. Kyl ned.

Vaniljbavaroise

7 g gelantinblad

200 g mjölk(2 dl)
35 g socker
1 st vaniljstång

60 g äggula(ca 4st)
35 g socker

200 g lättvispad grädde

Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna, lägg alltsammans i en kastrull med mjölken och sockret, koka upp. Under tiden vispar du äggulan och sockret pösigt. När mjölken kokar så häller du den över äggblandningen, under konstant vispning, sen slår du tillbaka alltsammans i kastrullen. Värm sedan alltihopa till 85 grader och då tillsätter du gelantinbladen. Låt det sen svalna till ca 22 grader och vänd sen ner den lättvipade grädden.




Lägg ett platsband i en tårtring eller annan form. Lägg sedan i en botten.



Lägg i en skopa vaniljbavaroise och tvista sedan i jordgubbskompotten. Bryt mandelkrispet i småbitar och strö över. Lägg sedan på nästa botten.



Häll dit resten av vaniljbavaroisen och lägg på sista botten. Plasta och ställ i frysen över natten.



Ta fram tårtan på morgonen och låt den tina lite, innan du stryker upp den med vispad grädde och klär den med vit marsipan. Pikera några krumelurer med kristyr, pudra med florsocker. Sätt av tårtan på en guldbricka och knyt ett ljusblått sidenband runt, et voilà... Vive l'amour!!

1 kommentar:

  1. Vilken vacker tårta du gjort. Ser ju hur kunglig eller prinsessig ut som helst.
    Glad midsommar!!

    SvaraRadera