måndag 14 juni 2010

Sesambröd


Ett gott bröd, som även går bra att rosta...

Sesambröd

3 dl vetekross
2 dl linfrö(krossade eller hela)
5 dl kokande vatten
4 dl mjölk
50 g jäst
12-14 dl vetemjöl special
1,5 msk salt
1 dl sesamfrön

Slå det kokande vattnet över vetekross och linfrö, låt stå 1-1,5 timme. Värm mjölken till ca 20-25 grader,tillsätt jästen och blanda sen med krossblandningen. Tillsätt den mindre mängden mjöl och knåda i maskin ca 10 minuter, tillsätt mer mjöl om det behövs. Tillsätt salt och sesamfrön, arbeta degen ytterligare 4 min. Lägg degen på bakbordet, täck med en kökshandduk och låt jäsa ca 1 timme. Dela degen i 2 och slå upp limpor. Lägg limporna i smorda 2-litersformar, strö över sesamfrön och låt jäsa ca 45 minuter.

Så här gräddar jag dem flesta bröden jag gör: Jag värmer upp ugnen till 250 grader, sätter in brödet, sprutar in vatten med en vattenflaska och sätter timern på 5 minuter. När den ringer drar jag ner temperaturen till 200 grader och sätter timern på 10 minuter, när 10 minuter gått öppnar jag luckan och släpper ut ångan. Sen gräddar jag brödet ytterligare 20-35 minuter, lite beroende på storlek och sort. Jag tempar alltid mitt bröd, enklast så, det är klart vid 95-98 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar