torsdag 23 december 2010

Lakritskola

Gillar lakrits och speciellt turkisk peppar, så när jag hittade det här receptet i Johanna Westmans bok "Julgodis" var jag bara tvungen och testa! Riktigt goda, choklad och lakrits funkar bra ihop. Var ett tag inne på att hoppa över att doppa dem i choklad, men dem är faktiskt inte lika goda utan choklad, tycker jag.

Chokladtoppad lakritskola med flingssalt

3 dl grädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
120 g turkisk peppar
10 g smör

ca 200 g mörk choklad
flingsalt

Krossa lakritsen i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en vid kastrull. Koka tills termometern visar ca 120 grader. Rör om då och då. När det har kokat klart, tillsätt smöret och häll smeten i en form, ca 20*20 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt stelna. Skär sen kolan i önskad storlek. Doppa i smält choklad och strö lite flingsalt över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar