lördag 22 maj 2010

Hokey Pokey Biscuits


Reste jorden runt 96-97 och hamnade på Nya Zeeland. Där blev jag bjuden på Hokey Pokey Biscuits, hon som bjöd mig på kakorna berättade att när hon gick i skolan, hade dem fått göra Hokey Pokey på kemin!! Förstod inte riktigt vad det var för något, då, men det lät ju väldigt konstigt! 13 och ½ år senare, när en barndomskamrat flyttar ner till Nya Zeeland, kommer jag att tänka på dessa kakor igen, vad var det dem fick göra på kemin? Som var en ingrediens i kakor?? Idag är det ju väldigt enkelt att få svar på sina frågor, man behöver bara googla!! Hokey Pokey är det samma som Honey Comb, även kallat Sponge Toffee eller Cinder Toffee. Vad det heter på svenska har jag ingen aning om, tyvärr!! Hittade även flera recept på Hokey Pokey Biscuits, dem påminner väldigt mycket om vanliga kolakakor, lite annars tillvägagångssätt bara. Det är inte samma kakor som jag blev bjuden på, minns att det var Hokey Pokey bitar i dem, men dem är goda ändå. Har testat att göra riktig Hokey Pokey, kommer att lägga ut det receptet under Godis. Här är i alla fall kakreceptet som dem flesta nyzeeländare verkar använda.

Hokey Pokey Biscuits

125 g smör
1,25 dl socker
1 msk Golden Syrup(använde Dansukker´s Cane Syrup)
1 msk mjölk
1 tsk bikarbonat
3,75 dl mjöl

Rör smör och socker pösigt. Blanda sirapen och mjölken i en värmetålig skål, inte alltför liten. Värm i micron 20-30 sekunder på högsta effekt, ta ut och blanda i bikarbonaten, det kommer att bubbla upp och bli skummigt. Det är det som är Hokey Pokey! Men den här varianten kommer inte att stelna!! Tillsätt den varma sirapsblandningen och mjölet till smörblandningen. Blanda väl. Rulla små bollar och tryck till med en gaffel. Grädda i 180 grader, 12-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar