söndag 30 maj 2010

Mors Dags Tårta


För nån vecka sen så pratade dem om en White Lady Tårta på Rix FM, det var någon som letade efter receptet. Dem fick in ett ungefär-recept och det är efter det receptet jag har bakat. Enkelt förklarat så är det en chokladmarsipantårta med tryffel och punchgrädde. Men jag har aldrig sett eller smakat en White Lady Tårta förut, så här gjorde jag den. Jag gjorde botten och tryffeln dagen innan jag skulle sammanställa tårtan, men skulle tro att det här en sån tårta som blir godare om den får stå en dag innan den serveras. Botten kan man ju göra samma dag som man ska sammanställa tårtan, men tryffeln måste man göra dagen innan.

Chokladbotten

3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande mjölk
2,5 dl mjöl
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker pösigt. Sikta dem torra ingredienserna och blanda försiktigt ned i äggsmeten, varat med mjölken. Häll smeten i en 24 cm´s form. Grädda i 180 grader, ca 35 minuter. Lossa formen och låt svalna.

Tryffelgrädde

200 g mörk choklad
2 dl grädde
+0,5 dl grädde dagen efter

Hacka chokladen. Värm grädden, men låt den inte koka, slå den över chokladen och blanda väl. Låt stå i kylen över natten. Det stod att man skulle vispa upp tryffeln dagen efter, och jag tyckte den var för tjock och torr så jag tillsatte 0,5 dl grädde.

Punchgrädde

4 dl grädde
2 msk socker
1,5 tsk vaniljsocker
4 msk punch(eller efter smak)

Vispa grädden, tillsätt sockret först och punchen på slutet.

Dela botten i 3 delar, fördela tryffelgrädden på 2 bottnar. Stryk ett lager punchgrädde på en av dessa, lägg dit nästa botten och lägg lite mer punchgrädde på den, stryk upp en kupol, men spara lite till att stryka upp med och lägg sen på den sista botten. Stryk upp med grädden som är kvar. Kavla ut vit marsipan och klä tårta. Dekorera!

5 kommentarer:

  1. Vilken härlig och vacker tårta den kan imponera på alla tårtälskare!
    vad gäller limpan så kanske surdegen inte var tillräckligt aktiv eller för lite värme i degen. Ja,det kan bero på många saker. Ett tips att använda specialvete (om du inte gjorde det) som har extra hög proteinhalt. Om du inte vill fuska i lite färsk jäst, sådär 5 -10 gram brukar räcka. Saltå Kvarn har eko vetespecial. hittade det på Hemköp av en tillfällighet.
    Öycka till!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Kan nog vara surdegen som inte var tillräckligt aktiv, är fortfarande osäker på det där med surdeg...

    SvaraRadera
  3. Vad kan man ha istället för punch? Är nämligen allergisk mot Alkohol...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle det funka med vanlig arrak essens,som man kan köpa på en vanligen mataffär? Annars så är ju choklad och hallon väldigt gott ihop, hallongrädde skulle säkert funka.

      Radera
    2. Åh tack så mycket!! :D :D

      Radera