måndag 13 december 2010

Juldrömmar

Det är inte ofta jag brukar baka drömmar, men nu hade jag ett kuvert saffran över och hittade ett recept i nya numret av BAKA. Till saken hör också att jag har aldrig smakat saffransdrömmar förrut, har bara använt saffran till bullar och sockerkaka. På bageriskolan lärde jag mig att ju svårare det är att rulla drömdegen desto finare drömmar blir det. Vilket gjorde att jag var helt övertygad om att dem skulle bli platta och fula, för det gick jättelätt att rulla den här degen. Gissa om jag blev förvånad när dem blev precis som drömmar ska vara, runda, fina och bulliga! Och goda bör väl tilläggas...

Saffransdrömmar

100 g smör
2.5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl olja(jag använde raps)
0,5 tsk hjorthornsalt
4 dl mjöl
0.5 g saffran+1 tsk sprit

Stöt saffranet i en mortel och blanda med spriten, gärna dagen innan du ska baka. Vispa socker, vaniljsocker och smör luftigt.Tillsätt oljan lite i taget. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda till en deg. Väg upp 12 grams bitar, rulla och lägg på plåt. Grädda i 150 grader, ca 15 minuter.

2 kommentarer:

  1. oj vad glad jag blir. Sönerna har önskat drömmar till jul. Tack för receptet!

    SvaraRadera
  2. De här ska jag baka! Maken tyckte att de var jättegoda, så det är väl bäst att jag ställer in mig då. Sprit? Ska det vara tvättsprit, ättiksprit, eller ska man sprit(a) dem, HA HA! Har ingen drickbar sprit, för jag tror inte rom räknas, eller whiskey...

    Klart man drömmer om man äter dessa drogvänliga kakor = )

    SvaraRadera