söndag 5 december 2010

Chokladspeglar


Har nu hållit i min första riktiga bakkurs, åtta bakglada tjejer och jag har träffats på Lövsele skolan tre gånger och idag det var sista gången. I går provbakade jag dessa gobitar hemma för första gången, så det har dem fått baka idag. Under kursen  har dem även hunnit med att baka  Franska Valnötssnitt, Kaneldubblé, Mina succékakor, Kokostoppar med Cacao & Chili, Lingon Cookies, Karlsbaderbullar samt flera saker som jag inte hunnit baka och lägga ut här, som till exempel Wienerbröd(blev jättefina!), Nötformar(kommer nästa helg), Fudge och Greker.

Chokladspeglar

Mördeg:

4.5 dl vetemjöl
0.5 dl socker
200 g smör
1 äggula

Mandelsprits:

500 g mandelmassa
2 st äggvita

 Chokladfyllning:

1 dl grädde
200 g mörk choklad
1 msk konjak (eller 1 tsk vaniljsocker)


Arbeta ihop ingredienserna till mördegen och lägg i kylen en stund. Riv mandelmassan och blanda den med äggvitan till en smidig smet. Kavla ut mördegen och ta ut runda kakor, ca 5 cm i diameter. Spritsa runt kanten med mandelmassan. Grädda i 200 grader, ca 12 minuter. Låt svalna. Hacka chokladen. Koka upp grädden och slå den över chokladen, låt den stå en stund innan du börjar röra. Rör om så att chokladen smälter och smaksätt med konjak eller vaniljsocker. Häll en sked i varje kaka. Låt stelna.

3 kommentarer:

  1. Hej
    Nu har vi festat på chokladspeglar, jätte smaskit.
    Tack för fina bakdar.
    Mvh/Mona

    SvaraRadera
  2. Tack själv, det har varit jättekul att få baka med er!

    SvaraRadera
  3. Greker??? Vad är det för okända släktingar jag har, ätliga dessutom!
    Grattis till en lyckad kurs. Jag har vetat länge att du är jätteduktig!!!!
    KRAM!

    SvaraRadera